Het maken van kruiden thee is ouder dan het drinken van koffie.
In vroegere tijden was er nog geen koffie of thee voorhanden, sterker nog, het branden van de koffiebonen en het malen bestond niet eens. En het drinken van thee was voorbehouden tot rijke chinezen.

Kruidenthee werd wel gedronken, maar niet zomaar te pas of te onpas.
Elk kruid heeft namelijk een (geneeskrachtige) werking op het lichaam (en geest). En kruidenthee werd dan ook voornamelijk medicinaal gebruikt.

Wat dronken de mensen dan in vroegere tijden? Water, veel water.
(jaja, en bier in de middeleeuwen. Omdat het water toen al, erg verontreinigd was…)

Tegenwoordig zijn we behoorlijk verwend.
Alles wat we eten en drinken moet vooral ‘lekker’ zijn.
Maar wat is lekker?
Kinderen worden al gewend aan het drinken van (suikerhoudende) vruchtensappen en soms zelfs limonades.
Ze raken dan zo gewend aan iets met een zoete smaak dat ze niet meer anders willen (en kunnen, want suiker werkt verslavend).

De volwassenen drinken de hele dag door koffie en thee.
Beiden eveneens verslavende producten.
Dit leidt vooral tijdens de vakantie perioden tot afkick-verschijnselen als bijvoorbeeld hoofdpijn. In de vakantie perioden gebruik je namelijk thuis veel minder koffie of thee.

De commercie zou de commercie niet zijn als er niet werd ingesprongen op een vraag naar ‘gezondere’ dranken.
Vijf jaren (noot: geschreven in 2002) geleden was de kruidenthee nog voorbehouden tot de geitenwollen sok die zijn kruiden ging halen bij de reformwinkel. Maar tegenwoordig kun je ook in de gewone supermarkt terecht. En de thee is dan heel gebruikersvriendelijk alvast in een zakje gedaan met een touwtje eraan.
Maar weet jij wat er in een zakje zit? En hoe vers die kruiden zijn? En kijk jij überhaupt op de verpakking om de samenstelling van de kruiden te bekijken?

Hoezo, zul je je nu afvragen?

Nou elk kruid heeft zoals net vermeld zijn eigen geneeskrachtige werking. En deze werking verdwijnt na ongeveer 1 tot 2 jaar bij gedroogde kruiden. Is de thee dus ouder dan 2 jaar dan zullen de geneeskrachtige oliën in de kruiden grotendeels uitgewerkt zijn.
En vraag je je wel eens af of de geneeskrachtige werking wel bij jouw huidige constitutie past?
Stel je houdt vocht vast en je drinkt regelmatig kruidenthee met kruiden die de eigenschap hebben om vocht in het lichaam vast te houden …
Wat denk je dat er dan gebeurt?
Precies het lichaam houdt nog meer vocht vast.

De kruidenthee die wij drinken bestaat uit:

 • Zoethout, eigenschappen: zoet/bitter/afkoelend.
  Zoethout is een effectief slijmoplossend middel, het helpt slijm vloeibaar maken en vergemakkelijkt de uitscheiding ervan uit het lichaam.
  Het heeft een mild laxerende werking en kalmeert de slijmvliezen, stilt spierkrampen en gaat ontstekingen tegen. De smaak van zoethout maskeert de onprettige smaak van andere kruiden en helpt de eigenschappen ervan te harmoniseren.
  Voor verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen kan met zoethout goed combineren met verse gember.
  Samen met gember en kardemom vormt het een tonicum voor het gebit. Het is voorts een herstellend en verjongend voedingsmiddel. Het kalmeert het verstand en voedt de geest. Zoethout voedt de hersenen, vermeerdert de craniale en cerebrospinale vloeistoffen en bevordert tevredenheid en harmonie. Verder verbetert het kruid de stem, het gezichtsvermogen, het haar en de huidtint en geeft kracht.
 • Kardemom, scherp/zoet/verhittend.
  Kardemom is een van de beste en veiligste stimulerende middelen voor de spijsvertering.
  Hij stimuleert de milt, maag en longen. De plant prikkelt geest en hart en brengt helderheid en vreugde. Toegevoegd aan melk neutraliseert het de slijm vormende werkzaamheid ervan en ontgift de cafeïne in de koffie. Kardemom is goed in geval van nerveuze spijsverteringsstoornissen bij kinderen en combineert in dat geval goed met venkel. Hij helpt een einde te maken aan braken, boeren en zuur oprispingen.
 • Kruidnagel, pittig/scherp/verhittend.
  Kruidnagels zijn een effectief stimulerend en aromatisch middel voor de longen en maag. Ze drijven kou uit en desinfecteren het lymfestelsel. Samen met kandij zijn ze probaat in geval van verkoudheid en hoesten. De vluchtige olie ervan is sterk pijn opheffend (bijvoorbeeld tandpijn). Kruidnagels hebben milde afrodiserende eigenschappen. Ze zijn erg verhittend en kunnen daarom sommige mensen irriteren.

(bronnen:  Ayurveda en kruiden, Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley)

Ook onder de indruk van dit schijnbare eenvoudige kopje kruidenthee?

Nu snap je ook waarom ik zeg dat je eerst moet weten wat je drinkt want elk kruid heeft zijn eigen medicinale werking. Je kunt dus niet onbeperkt van een bepaalde soort kruidenthee drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *